
BBC’ye konuşan birçok eski Rus polis memuru, emniyetten ayrılıp daha az stresli ve daha yüksek maaşlı işleri tercih ettiklerini söylüyor.
Rusya’nın güneybatısındaki Rostov’da eski bir polis memuru, “Maaşı hiç ayarlamadılar” diyor.
Taksi şoförü olmak için görevinden istifa eden eski polis, “Enflasyon ve yeni fiyatların ardından maaş yeterli değildi” diye konuşuyor.
Polis memuru olan bir başka arkadaşı da şimdi kuryelik yapıyor.
İkisi de polis memuruyken elde ettiği kazancın iki mislini kazanıyor.
Rostovlu eski polis memuru, “Ben teğmen rütbesine yükseldim. Ama süpermarkette çalışan bir kişi hâlâ benden daha çok kazanıyordu. Üstelik benim işim çok daha tehlikeliydi. Şu anda sadece bir aptal polis olmak ister” diyor.
BBC, aşırı yorgun polis kuvvetlerinin, artık beyanda bulunulduktan sonra bile dosyalara bakmadığını tespit etti.
Rusya’nın Sibirya bölgesinden bir dedektif, “Beş tane de olsa 50 tane de olsa söz konusu dosyalara bakmak için herkese 10 gün süre veriliyor. Bu nedenle iş kalitesi de düşüyor” diyor ve şöyle devam ediyor:
“Diyelim ki, komşuları aramak, tanıkları sorgulamak, olay yerini ziyaret etmek gibi yapılması gereken 10 şey varsa, memurlar da sadece bir veya ikisini yapıyor. Diğerlerini tamamladı olarak kaydediyor.
“Ardından da suçlamaları reddediyorlar. Yani bir soruşturma açılmaz.”
Memur sayısı azaldıkça, kalanlara olan baskılar da artıyor.
Eski memurlar, bu durumun yozlaşmaya neden olduğunu söylüyor.
Tomsk şehrinden kıdemli bir polis memuru, gözaltı kotalarının şişirildiğini, insanlardan zorla itiraf alındığını belirtiyor.
“Durum daha da kötüleşecek. Kanıtlarda tahrifat olacak, hedef odaklı dayaklar olacak, hiçbir şeyi gerektiği gibi araştırmaya zaman olmayacak.
“Elinizde bir ipucu var ve onu kovalamanız mı gerekiyor? İlk şüpheliyi karakola sürükleyip dövmek çok daha kolay, böylece bu kişi suçu üstleniyor.”
Bazı memurlar eylemleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılıyor. Bu da emniyet güçlerini daha da zayıflatıyor.
Bu, altı yıl boyunca polis memurluğu yapan Sergei’nin başına da geldi. Bir uyuşturucu satıcısını dövdüğü için hapse girdi. Sergei, satıcıyı gözaltına almak için baskı hissettiğini ve delilleri saklamak için uyuşturucularını yemeye başlayacakken ona vurduğunu söylüyor.
BBC’ye konuşan Sergei, polis kaynaklarının çok azaldığını, iş gereksinimlerini kendi cebinden karşıladığını söylüyor.
“Kendi arabamı kullanıyordum, kendi kağıtlarımı, kartuşlarımı ve yazıcımı alıyordum; kendi bilgisayarımı, kendi masamı, kendi sandalyemi, benzinimi… Kendi ofisimde kendi zemin kaplamalarımı döşedim, her şeyi kendim tamir ettim.”
Rusya’nın merkez bölgesinden eski bir memur, boş pozisyonların uzun süre doldurulmadığını söylüyor.