BORSAEĞİTİMTÜMÜ

Son Zamanlarda Popülerlik Kazanan Blockchain Teknolojisi Nedir

Son Zamanlarda Popülerlik Kazanan Blockchain Teknolojisi Nedir

Blockchain, herhangi bir dijital varlığın kayıtlarını şeffaf ve değiştirilemez hale getiren, herhangi bir üçüncü taraf aracı olmadan çalışan, merkezi olmayan dağıtılmış bir defter teknolojisidir. Ölçeklenebilir bir şekilde riskleri ve sahtekarlığı azaltma yeteneği nedeniyle kamuoyunun dikkatini çekerken aynı zamanda devrim niteliği taşımaktadır.

Merkezi olmayan bir ağ, artan sistem güvenilirliği ve gizliliği de dahil olmak üzere geleneksel merkezi ağa göre birçok avantaj sunar. Ayrıca, bu tür ağların ölçeklenmesi ve gerçek tek bir başarısızlık noktası olmadan başa çıkması çok daha kolaydır. Blockchain’in dağıtılmasının nedeni, paylaşılan iletişim ve dağıtılmış işlemedir.

Blok zincirlerinin P2P mimarisi, geleneksel istemci-sunucu tabanlı ağlara kıyasla daha fazla güvenlik gibi çeşitli faydalar sağlar. Çoğunluk konsensüs gereksinimi ile eşleştirilmiş dağıtılmış bir P2P ağı, Blockchains’e kötü niyetli faaliyetlere karşı nispeten yüksek derecede direnç gösterir.

Bitcoin ve Blockchain Arasındaki İlişki Nedir?

Blockchain’in ortaya çıkışı dünyayı kasıp kavursa da, birçok insan hala bu iki terim hakkında bir bağlantı arıyor. Bu nedenle, bu terimlerin nasıl farklılaştığını ve birbirleriyle nasıl ilişkili olduklarını anlamak önemlidir. Bitcoin, Blockchain’in bir uygulaması olan bir kripto para birimidir.

Oysa Blockchain, çeşitli kanallar aracılığıyla uygulanan Bitcoin’in arkasında yatan bir teknolojidir. Yani Blockchain üzerinde çalışıyorsanız ve Blockchain öğreniyorsanız, aslında cripto para birimini öğrenmiyorsunuz demektir.

Blockchain’in Çalışma Mekanizması Nasıldır?

Blockchain, binlerce bağlı bilgisayarın veya sunucunun tek, güvenli ve değişmez bir defter tutmasını sağlayan son teknolojidir. Herhangi bir üçüncü taraf aracı olmadan kullanıcı işlemlerini gerçekleştirebilir. İşlemleri gerçekleştirmek için bir cüzdana sahip olmak yeterlidir. Bu tür cüzdanlar, kriptografik yöntemlerle (genel ve özel anahtarlar) güvence altına alınır, böylece kişi işlemlerini yönetebilir ve üzerinde tam kontrol sahibi olabilir.

Bir adres eklemenize ve benzersiz bir alan adı oluşturmanıza izin verir. Başlangıçta, bir kullanıcı bir Blockchain ağı üzerinden bir işlem oluşturduğunda, bu işlemin oluşturulduğunu temsil eden bir blok oluşturulur. Bir blok oluşturulduktan sonra, istenen işlem, düğümler olarak bilinen bilgisayarlardan oluşan ve daha sonra işlemi doğrulayan eşler arası ağ üzerinden yayınlanır.

Doğrulanmış bir işlem, kripto para birimi, sözleşmeler, kayıtlar veya diğer değerli bilgileri içerebilir. Bir işlem doğrulandıktan sonra, defter için yeni bir veri bloğu oluşturmak üzere diğer bloklarla birleştirilir. Burada her yeni işlemde kriptografik ilkeler kullanılarak güvenli ve birbirine bağlı olan güvenli bir blok oluşturulduğuna dikkat etmek önemlidir. Yeni bir blok oluşturulduğunda, güvenli ve değişmez olduğunu onaylayarak mevcut Blockchain ağına eklenir.

Blockchain Teknolojisini Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Değişmezlik

Geleneksel bir veri tabanında, bir sistem yöneticisine verileri değiştirmeyeceğine güvenmeniz gerekir. Ancak Blockchain ile verileri değiştirme veya verileri değiştirme imkanı yoktur. Blockchain içinde bulunan veriler kalıcıdır; silinemez veya geri alınamaz.

Şeffaflık

Merkezi sistemler şeffaf değildir, oysa Blockchain (merkezi olmayan bir sistem) tam şeffaflık sunar. Kuruluşlar ve işletmeler, blok zinciri teknolojisini kullanarak, herhangi bir merkezi otoriteye ihtiyaç duyulmayan tam bir merkezi olmayan ağa gidebilir ve böylece tüm sistemin şeffaflığını artırabilir.

Yüksek Güvenlik

Bu, Blockchain’in sunduğu bir diğer önemli avantajdır. Blockchain’in tüm işlemleri kriptografik olarak güvenli olduğundan ve bütünlük sağladığından, teknolojinin yüksek güvenlik sunduğu varsayılmaktadır. Bu nedenle, üçüncü taraflara güvenmek yerine, kriptografik algoritmalara güvenmeniz gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu